Om oss

        

Vi, Marith o Thord Hemmingsson har alltid haft intresse av djur då vi bägge är uppvuxna på bondgårdar och där hundar var en naturlig del av vardagen (stövare respektive spetsar). När vi slog ihop våra påsar bodde vi i Östersund men 1978 flyttade vi tillbaka till landet, till en liten by, Fjällsta, i Bräcke kommun. Vårt hus ligger mitt på en stor tomt, nästan en ha, och som gränsar till skogen. Perfekt för att ha hundar. Just nu har vi tre stycken, Greta & Garbo och Garbos dotter Piga. Greta & Garbo fyller 6 år i år och Piga fyller 1 år i april. 

Vi har två vuxna barn, Göran, gift med Ann-Sofi, bor i Gällö och Maud gift med Lars Barkar, bor i Hissmofors. Vi har också fyra barnbarn, Görans & Ann-Sofis barn, Cassandra och Melinda samt Mauds & Lars barn, Emelie och Andreas. De har naturligtvis bägge två hundar. Göran stövare, jämthund och Maud labrador och Jack Russel.

Hur "hunderiet" började var en ren slump. Vi hade pratat om att skaffa hund och jag hade träffat på en svart hund på bussen som var så trevlig. En labrador naturligtvis! Hundskolan annonserade efter fodervärdar så vi anmälde oss för att testa hur det skulle kunna vara att ha hund i stan och fick en labradortik, Marika. Detta var 1975 och vår första egna hund, Lady, köpte vi 1976 då vi blev tvungna att lämna tillbaka Marika som, efter lite om och men, blev ledarhund i Brunflo. 

Lady blev introducerad i apportering när hon var tre år gammal och detta gjorde att vi blev "fast" för alltid för denna härliga ras och allt roligt som det innebär att vara retrieverägare! Vi började aktivera oss, gick kurser startade på jaktprov och viltspårsprov och så småningom började vi också själva bli anlitade för att ha kurser.

Naturligtvis tog vi valpar på Lady och det blev 11 stycken! Säga vad man vill om henne men en praktmorsa var hon som på egen hand födde sin stora kull. Det var ju Thord som jobbade med Lady och jag, Marith hade längtade efter en egen hund. När man står "bakom" vet man ju allt! Så själklart behöll vi en valp, Li, som jag tränade och på den vägen är det. 1991 fick vi vårt kennelnamn, Amamus, och detta prefix fick även vår första kull i efterhand. Amamus, som är latin och betyder "Jag älskar dej" och vem kan låta bli att älska en labrador?.

Vi har under de här dryga 30 åren, gått många kurser och Thord har varit engagerad, främst inom SSRK, som viltspårsdomare, provledare, instruktör, cirkelledare, är även utbildad för Working Test (domare o provledare) och har även suttit som ordförande i vår lokala avdelning (då var det bara en sektion till Nedre Norra). 2008 fick han en stroke så tyvärr kan han inte engagera sig "kroppsligt" i  aktiviteterna på samma sätt men intresset och övrigt engagemang finns naturligtvis kvar och han deltar gärna i diskussioner och är med när vi tränar. Han jobbar även lite (med lite assistans) med sin egen hund, Greta, när tillfälle ges. Greta får ofta följa med när Thord tar sin permobil för att åka en sväng. 

Jag, Marith, har liksom Thord, gått många kurser och utbildningar och har också varit engagerad, främst inom SSRK, som provledare, funktionär, cirkelledare, instruktör, instruktörsutbildare, är utbildad för Working Test (domare o provledare) och har också suttit som sekreterare i vår lokalavdelning (då var det bara en sektion till Nedre Norra). Dessutom var jag med och startade vår klubbtidning Visslingen (som numera är vilande) samt byggde upp avdelningens första webbsida och var webbmaster under 5 år.