Årskrönika 

En liten sammanfattning över åren som gått! Säkert är det saker som är glömda 
(eller förträngda) men de mest väsentliga är förhoppningsvis med!

Till 2008

Till 2009

Till 2010

Till 2012

Krönika 2011

Januari

Januari började i glädjens tecken. Vår dotter Maud och hennes sambo Lars bestämde sig att gifa sig på nyårsafton.

Jag avslutade 2010 med att tappa bort både min förlovningsring och min "giftasring".

Den 10:e fick jag ett deltidsjobb till så nu jobbar jag heltid.

Lite småförtretligheter förekom , snöslungan gick sönder. Fast egentligen var det lite tur. Vi fick en granne som kom och skottade med traktor och det fortsatte under hela den fortsatta vintern. Annars har det nog varit lite tufft att hinna med både det och allt annat här hemma + två deltidsjobb.

Mera småstrul... router och modem måste bytas för att få ett fungerande bredband.

Februari

Februari inleddes med trevliga saker.... dags för resa till Småland för parning av Garbo. Ulrika Ebenhard skulle följa med oss för att hälsa på Mats och Britt Sandahl-Gustafsson. Hon har också en "Doppingdotter". Som vanligt blev det förstås lite strul. Vår bil fungerade inte så det blev Ullis som fick tillhandahålla färdmedel. Tur det finns snälla människor. Parningen och resan både upp och ner gick mycket bra så jag ska inte klaga för mycket.

Kylan höll ett benhårt grepp om oss så det blev mycket jobb med pelletshanteringen.

I övrigt förflöt februari relativt lugnt.

Ronja (Amamus Gallinago Media) kom och var hos oss en vecka då hennes husse & matte skulle på fjällsemester. Mycket trevligt!

Mars

Vi var på ultraljud med Garbo och veterinären sa precis som förra gången, minst 7 (men jag hade hört att han räknat till 9, fyra på ena sidan och fem på den andra). Emelie, som lovat vara kennelflicka och hjälp till med valparna när de väl kommer, följde också med. Veterinären visade och förklarade lite extra så hon också fick se hur det såg ut där inne i Garbos mage.

I slutet av mars följde Thord med Maud till Stockholm för att fira Thords svåger Ulf som fyllde 50 år. Av förklarliga skäl kunde jag inte följa med...

April

Den 9:e föddes Garbos & Doppings 10 välskapta valpar.

Mätta o belåtna. Foto M Hemmingsson

Förlossningen gick bra även om det tog nästan hela dagen men mor och barn mådde bra när kvällen kom. Maud hade kommit för att vara behjälplig vilket känns väldigt tryggt om något skulle hända.

En del praktiska problem uppstod dagarna efter födseln då Thord måste på lasarettet för problem med ett finger men det löste sig med hjälp av hans syster Ellen. Dessutom lovad vår granne, Ingrid Strandberg, att ställa upp som "stand by" om något skulle inträffa när jag jobbade framöver.

Alla valparna har också placerats och de får "familjenamnet" Sterna = Tärna. Jag kommer själv att behålla en av dem och hon ska heta Amamus Sterna Paradisaea och kallas Piga.

Kylan släppte sitt järngrepp och våren kom med stormsteg. Den 24 var det 20 grader varmt! För övrigt flöt allt på utan större tillbud. Valparna höll sig friska liksom sin mor. Så skönt!

Maj

Maj präglades av många besökare som ville titta  i valplådan. Nu har vi den regeln att när valparna sover så får de sova och man får vackert vänta tills de vaknar. Under tiden får vi fika och bekanta oss med varandra, våra valpköpare och vi och det fungerar jättebra.

De små har också fått börja vara ute i valphagen en del men när det varit dåligt väder under första halvan av maj så har de fått hålla sig inne rätt mycket.

Vid andra halvan av maj blev det varmt och gott och mycket utevistelse.

Mycket blev det att ordna med stamtavlor, bokning av veterinär för veterinärbesiktning, beställning av köpeavtal, inköp av saker som följer med valparna till sina respektive hem m m.

Maritha Forss och Anders Eriksson kom hit och hjälpte oss med valptestet den 28.

Efter mycket velande bestämde jag mej också för vilken av de små tärnorna som skulle bli min Piga. Kändes riktigt bra!

Juni

Den 4:e och dagarna framöver betydde att Tärnorna var flygfärdiga och lämnade boet, alla utom tre. En ska ju bli kvar här hemma och två hämtades efter ytterligare en vecka. Ganska skönt att inte alla far iväg samtidigt faktiskt.

Ronja kom på besök och stannade en vecka och Greta har opererat bort en framtand.

Förberedelser för kennelträff i början av juni pågår för fullt så juni var faktiskt en mycket hektisk månad.

Juli

Den 14 och 15 juli hade jag anmält mej på kurs i Ånge för Gay Bennet. Lite problem blev det för vår kennelträff började också den 15  men det löste sig, jag var med halva dagen. Nyttigt var det i alla fall för både Garbo och mej.

Den 15 -17 var det så kennelträff. Vi hade rallylydnad med Emil Falk under fredag eftermiddag, jaktträning med Stefan & Ulrika Ebenhard under lördag och spårträning med Rune Thander under söndagen. Totalt 7 av Beckasinerna var med, 6 stycken under hela helgen och den 7:e under söndagen.

Vi fick även besök under veckan som kom av två av Thords syskon med respektive . Monica & Ulf och Kjelle & Mimmi och två av deras barnbarn.

Rapporter från Tärnorna droppade in och det verkar som alla är glada och nöjda med sina val och allt fungerar som det ska.

Naturligtvis får ju inget vara idel solsken. Vi fick vattenskada i källaren. Det har regnat rätt rejält ibland i sommar och nu hade vattnet pressats igenom mattan i tvättstugan. Det var "bara" att riva bort och se till att torka med avfuktare och montera in en Paxfläkt. Usch!

Augusti

Så var det dags för en första valpträff för Tärnorna. Karina Tolf kom och hjälpte till med det.

Vi fick stryka Garbos anmälan till dubbeljaktprovet i Norge och Lit då hon så "lämpligt" började löpa (hon hade kommit med på alla fyra proven).

Under vecka 33 hade vi besök av Dalagänget med som vanligt, trevlig samvaro, hundträning och Jämtlands Cup. Resultatet på cupen blev detsamma som i fjol. Garbo och jag gick segrande ur striden om mästartiteln. Ett gott omen inför proven i september.

Den 27-28 hade vi en träningshelg för de Beckasiner som ville. Initiativet togs av Kiskas (Amamus Gallinago Megala) och hennes träningskompis. En mycket trevlig och givande helg blev det!

September

Jag hade anmält Garbo och mej på prov den 10-11 i Alfta. Vi skulle få bo hos några av våra valpköpare i Knåda, Edsbyn så det blev lyxigt värre.

Under lördagens prov låg vi på ett 1:a pris till sista apporten. Tyvärr blev det en miss så vi fick nöja oss med ett 2:a pris men vi tog revansch på söndagen då Garbos 1:a elitetta kom! Härligt.

Den 17-18 var det dags att åter styra kosan söder ut till Hälsingland och Västansjö. Dubbelprov igen! Nu blev det lite tvärt om. Ett 1:a pris på lördag och en 2:a på söndag.

Helgen därpå, den 24-25 var det dags för dubbelprov i Umeå. Då gjorde vi repris på förra helgen, ett  1:a pris på lördagen, vilket också innebar att jag fick bada trots att det bara var  + 8 grader i luften. Vilka kompisar man har va? Men å andra sidan, det var det värt.

Tisdag den 27 började Piga och jag på valpkurs för SSRK i Brunflo. Hon måste ju också få sitt.

Oktober

För att försöka få träna lite på praktisk jakt fick Garbo och jag möjlighet att få komma till Harg och apportera under första veckan i oktober. Vi stannade även dag två då vi fick vara med på eftersök (städning). Väldigt nyttigt. Tyvärr skar Garbo sig inuti nosen så på slutet blev det lite svårt att jobba då hon blödde så fort hon använde sin nos. Allt läkte av sig själv så småningom och det kändes så bra så jag bestämde mej för att anmäla till praktisk jakt.

Detta gick fortare än vad vi räknat med så redan på onsdag (12:e) var det dags för att ge sig ut i hetluften nere på Sundsta.

Tyvärr höll inte den "goda trenden" i sig. När det återstod ca 30 - 45 minuter, efter en hel dags apportering, så blev vi tvungna att bryta. Garbos bakdel hängde helt enkelt inte med. Förmodligen en kombination av kyla och att hon kanske inte hunnit helt "repa" sig efter den stora valpkullen och att det varit tuff aktivitet för henne under hela augusti, september och början på oktober. Hur som helst, vi har något roligt att se fram emot till nästa höst!

Thord deltar på sin sista rehab-period på Tallgläntan i Kälarne. Tyvärr kommer de att lägga ner den verksamheten.

Vi har också haft träningsträffar för Tärnor och Beckasiner.

November

Greta & Garbo har varit på utställning, Garbo fick utlåtande Good medan Greta fick nöja sig med Sufficient.

Trenden med goda röntgenresultat bröts. Sex av Beckasinerna har hittills blivit friröntgade både bak och fram men ni kom två resultat med C på höfterna. Ingen stor katastrof men mycket tråkigt i alla fall. Dessutom kom ett armbågsfel, lindrigt. Önskar man kunde trolla bort det men så är det väl, hur man än bär sig åt så dyker det upp fel lite här och var.

Den 27 hade vi avslutningsträff för höstens träningsverksamhet. Vi började med kaffe och lussekatter, ut i naturen med lite tävlingar och med avbrott för lite glögg och pepparkakor. Avslutade med prisutdelning och lite lunch inne hos oss. Vann gjorde Pelle och Zigge bland Tärnorna och Maud och Potifar bland Beckasinerna.

December

Det mesta av "hunderiet" har legat på is under december. Märkligt nog så har det inte hunnits med så mycket annat här hemma heller. Det har mest varit jobb.

Ronja kom till oss strax före jul och stannade till nyårsdagen.

Stormen Dagmar kom på natten mot annandagen och slog ut strömmen i 2,5 dygn vilket innebar extrajobb med att bära ved och vatten för min del. Jag som tagit 16 dagar sammanhängande ledighet (första ledigheten där jag varit ledig mer än några dag i ett kör). Dessutom hade jag ryggvärk och måste besöka Jessica massör två gånger och naprapat en gång. Som grädde på moset så fick vi kasta allt som fanns i frysen. Tyvärr så är självrisken så pass hög att ersättningen är skrattretande.

Årets slutade dock trevligt då vi fick besök av Gustaf och Ingegerd några dagar och som firade in det nya året med oss.

Summan av detta år är väl både vin och vatten och vi hoppas förstås att 2012 kommer med idel goda nyheter och händelser för både oss, våra fyrbenta er och era fyrbenta!